Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου μπορούν να ερμηνευθούν με ποικίλους τρόπους. Η ψήφος, όμως, των νέων ανθρώπων επιδέχεται μίας μόνο ερμηνείας. Η νέα γενιά, η γενιά των πολλαπλών και διαδοχικών κρίσεων, η γενιά μου, ψήφισε με καθαρό και μόνο γνώμονα το μέλλον της χώρας, το μέλλον που μας αξίζει, το μέλλον που ελπίζουμε να ζήσουμε και ήδη την προηγούμενη τετραετία ξεκινήσαμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία.

Η νέα γενιά στην πλειοψηφία της επέλεξε την Νέα Δημοκρατία, γιατί στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη είδε έναν μεταρρυθμιστή ηγέτη, που μπορεί με σταθερά και τολμηρά βήματα, να οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Από την άλλη, σε όσους αντιμετώπισαν τους νέους ως ευκαιριακές ψήφους, οι ίδιοι οι νέοι απάντησαν με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, τους γύρισαν την πλάτη.

Η νέα γενιά δεν ενδιαφέρεται για τα δίπολα του ξεπερασμένου δικομματισμού και δεν την αγγίζουν οι οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις με ιδεοληπτικά αφηγήματα. Οι νέοι στήριξαν την Νέα Δημοκρατία γιατί έχουν την πολιτική οξύτητα να εντοπίσουν τα ουσιαστικά βήματα προόδου, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια. Οι νέοι όμως εντόπισαν και κάτι ακόμη σε αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η Νέα Δημοκρατία ήταν το μόνο κόμμα που παρέθετε με σαφήνεια το πρόγραμμα διακυβέρνησης για την επόμενη τετραετία χωρίς αστερίσκους, ασάφειες και κοστολογήσεις «μπακαλόχαρτου».

Το μήνυμα της κάλπης όμως ήταν ξεκάθαρο. Δεν πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που επιτρέπει τυμπανοκρουσίες και φαινόμενα αλαζονείας. Αντιθέτως, αποτελεί σαφή εντολή για ακόμη περισσότερη δουλειά, ακόμη πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στην νέα γενιά. Οι νέοι δεν εντυπωσιάζονται από τις μεγαλοστομίες και την ακατάσχετη παροχολογία που επιστρατεύουν στην αντιπολίτευση. Αποζητούν την ουσία και απαιτούν σηκωμένα μανίκια από τους κυβερνώντες.

Παρά τη μεγάλη νίκη και την ευρεία επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στη νέα γενιά, η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι άδεια. Όσο δυνατό και σαφές ήταν το μήνυμα των προηγούμενων εθνικών εκλογών, το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί ακόμη και αυτό δίνει την ευκαιρία στους εραστές της εξουσίας και όχι της ουσίας, να επιδιώκουν την παραπλάνηση των νέων. Ανεπίδεκτοι μαθήσεως, λησμονούν ότι η ψήφος των νέων δεν είναι χαλαρή, αλλά κρίνει αυστηρά όσους παζαρεύουν την ελπίδα τους.

Η συμμετοχή λοιπόν στις επικείμενες εθνικές εκλογές δεν είναι μόνο πολύ σημαντική, είναι η ευκαιρία της γενιάς μας. Για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει το εκσυγχρονιστικό της έργο, για να μπορέσει να υπηρετήσει την εντολή της νέας γενιάς για ακόμη περισσότερη δουλειά χρειάζεται μία ακόμη πιο ισχυρή εντολή διακυβέρνησης. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, να μην λείψει κανείς, το χρωστάμε στη γενιά μας.

  • Ορφέας Γεωργίου, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ