Κοντεύουν 2 δεκαετίες από τότε που η Έλενα Παπαρίζου έφερε στην Ελλάδα την πολυπόθητη νίκη στη Eurovision με το εκρηκτικό τραγούδι «My Number One». Η Έλενα, με το αστείρευτο ταλέντο της, την εντυπωσιακή της φωνή, την αψεγάδιαστη σκηνική παρουσία και τον απίστευτο χορό της, κατάφερε να μαγέψει κοινό και κριτές, χαρίζοντας στην Ελλάδα την πρώτη της νίκη στην ιστορία του θεσμού. Το τραγούδι «My Number One» -σε μουσική των Μάνου Ψαλτάκη και Χρήστου Δάντη και στίχους των Χρήστου Δάντη και Ναταλίας Γερμανού- με τον δυναμικό του ρυθμό και τα παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία, ενθουσίασε τους Ευρωπαίους θεατές, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική μουσική μπορεί να κατακτήσει τις διεθνείς σκηνές.

Η νίκη αυτή δεν ήταν μόνο μια μεγάλη επιτυχία για την ίδια την Παπαρίζου αλλά και μια τεράστια τιμή για τη χώρα μας. Οι ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν περήφανα σε κάθε γωνιά του κόσμου, πανηγυρίζοντας την παγκόσμια μουσική διάκριση. Το τραγούδι είναι αγαπημένο μέχρι σήμερα, ενώ η Έλενα Παπαρίζου εξακολουθεί να να έχει μία ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο

Από παλιότερη επέτειο του Ερυθρού Σταυρού στο Βερολίνο το 2013

1819: Το πρώτο ποδήλατο κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

1864: Τα Επτάνησα προσαρτώνται στην Ελλάδα και αποτελούν πλέον τμήμα του ανεξάρτητου κράτους.

1881: Ιδρύεται ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός από την Κλάρα Μπάρτον.

1904: Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), με πρώτο πρόεδρό της τον Ρομπέρ Γκεράν.

1930: Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται πάνω στην αναμόρφωση του Δημοτικού Σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

1932: Η Αμέλια Έρχαρτ γίνεται η πρώτη γυναίκα που πραγματοποιεί, σόλο και χωρίς στάση, υπερατλαντική πτήση.

1938: «Εδώ Αθήναι». Με τον τίτλο αυτό βγαίνει στον αέρα η πρώτη επίσημη εκπομπή της ΥΡΕ (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) από τους ραδιοθαλάμους Ζαππείου στην Αθήνα.

1986: Γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα.

1991: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι, δολοφονείται σε συγκέντρωση στο Μαντράς. Ήταν γιος της Ίντιρα Γκάντι, η οποία είχε επίσης διατελέσει πρωθυπυοργός και είχε επίσης δολοφονηθεί, το 1984.

1995: Πραγματοποιείται στην Ελλάδα η πρώτη κατεδάφιση με δυναμίτη στο 15ώροφο και επί 30 χρόνια ημιτελές κτίριο του Ερυθρού Σταυρού, στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Σλίμαν.

2005: Η Ελλάδα κερδίζει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που έγινε στο Κίεβο. Η Έλενα Παπαρίζου γοητεύει κοινό και κριτικές επιτροπές με το «My Number One».

2006: Το Μαυροβούνιο αποφασίζει σε δημοψήφισμα με πλειοψηφία 55,5% την ανακύρηξή του σε ανεξάρτητο κράτος και τη διάλυση του ομόσπονδου κράτους της Σερβίας και Μαυροβουνίου.

2023: Πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για πρώτη φορά από το 1990. Πρώτο κόμμα ανεδείχθη η Νέα Δημοκρατία (40,79%), δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ (20,07%), τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ (11,46%), τέταρτο κόμμα το ΚΚΕ (7,23%) και πέμπτο η Ελληνική Λύση (4,45%) (Δείτε τα αποτελέσματα εδώ). Κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και ανακοινώθηκαν νέες εκλογές για τις 25 Ιουνίου.

Γεννήσεις

1960 – Βίλεμ Αϊντχόφεν, ολλανδός γιατρός, που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα

1902 – Λεωνίδας Ζέρβας, έλληνας χημικός, παγκόσμια αυθεντία σε θέματα πεπτιδικής σύνθεσης

1972 – The Notorious B.I.G. (κατά κόσμον Κρίστοφερ Τζορτζ Γουάλας), Αμερικανός ράπερ

1977 – Αθανάσιος Πλεύρης, Έλληνας πολιτικός

1986 – Κωνσταντίνος Αργυρός, Έλληνας τραγουδιστής

Θάνατοι

1970 – Νικόλαος Κρητικός, Έλληνας πολιτικός

1983 – Ανδρέας Λαιμός, Έλληνας εφοπλιστής

1991 – Ρατζίβ Γκάντι, Ινδός πολιτικός

1993 – Ιάκωβος Διαμαντόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1995 – Βαγγέλης Πρωτοπαππάς, Έλληνας ηθοποιός

1999 – Φρέντυ Γερμανός, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας

2006 – Γεράσιμος Βασιλόπουλος, έλληνας επιχειρηματίας, ιδρυτής των «Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος»

2018 – Βασίλης Τριανταφυλλίδης (γνωστός ως Χάρρυ Κλυνν), Έλληνας ηθοποιός.