Με την πλήρη διακοπή διπλωματικών σχέσεων απειλεί η Τουρκία το Ισραήλ για πρώτη φορά στην ιστορία της, επειδή δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη δήλωση «συγγνώμης» από το Ισραήλ προς την Τουρκία μετά το επεισόδιο στα χωρικά ύδατα έξω από τη Λωρίδα της Γάζας που είχε ως συνέπεια το να σκοτωθούν εννέα Τούρκοι πολίτες.

Η Τουρκία – μέχρι πρόσφατα ο σημαντικότερος σύμμαχος των Ισραηλινών στο μουσουλμανικό κόσμο – απέσυρε τον πρέσβη της από τη χώρα, συμφώνησε στην έρευνα που διάταξε ο ΟΗΕ και απαίτησε αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων.

Παρότι και οι δύο πλευρές επίσημα δηλώνουν ότι επιθυμούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, η ένταση είναι πολύ μεγάλη, λόγω και του θυμού που υπάρχει στην τουρκική κοινωνία για τους εννέα νεκρούς.

Όπως μεταδίδει το BBC, μία συγγνώμη από την ισραηλινή πλευρά θα ήταν αρκετή για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις, όμως κυβερνητικά στελέχη της χώρας, καθώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι «δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος, ώστε να χρειάζεται να ζητήσουν συγγνώμη».

Σύμφωνα πάντα με το βρετανικό ειδησιογραφικό πρακτορείο, στην διαμάχη έχει παρέμβει και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ζητά να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο σημαντικών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι οι σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ «είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο», όμως διαψεύδει κόψιμο των διπλωματικών δεσμών.

Στην πραγματικότητα όμως η απόσυρση του Τούρκου Πρέσβη από το Ισραήλ αυτό ακριβώς σημαίνει.