Πρώην συνεργάτης της Boeing ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία γνώριζε για χρόνια τα προβλήματα που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα αεροπλάνα της, αλλά επέλεξε να αποκρύψει το ζήτημα.

Ο Santiago Paredes, πρώην διευθυντής ποιότητας της «Spirit AeroSystems», που κατασκευάζει κυρίως τις ατράκτους των αεροσκαφών της Boeing, μίλησε στο «CBS News» και ξεκαθάρισε πως ήταν ζήτημα χρόνου μέχρι να ξεσπάσει το πρόβλημα.

«Ήταν πολύ σπάνιο να κοιτάξουμε μια εργασία και να μη βρούμε ελαττώματα σε καθημερινή βάση», είπε και πρόσθεσε πως «οι υπεύθυνοι πίεζαν τους επιθεωρητές να συντομεύουν τις εκθέσεις και να αποφεύγουν τις παρατηρήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, επικρατούσε λάθος νοοτροπία στην εταιρεία «Spirit AeroSystems», γιατί διέθετε ελαττωματική παραγωγή και αντί να τη διορθώσει έκρυβε τα ζητήματα και το ίδιο ζητούσε και από τους υπαλλήλους. Παράλληλα, τόνισε πως η Boeing γνώριζε την κατάσταση και δεν την απέτρεψε, γιατί το κόστος θα επιβάρυνε άλλη επιχείρηση. Το ίδιο και οι νομικές ευθύνες, εάν παρατηρούνταν ένα κατασκευαστικό παραστράτημα.

«Στη δουλειά μου με κορόιδευαν, επειδή κάθε φορά κατέγραφα τα ελαττώματα και η παραγωγή έμενε πίσω. Ποτέ δεν κατηγορούσαν αυτούς που έκαναν την κατασκευή, παρά εμένα και άλλους επιθεωρητές», είπε χαρακτηριστικά.

«Φοβάμαι να πετάξω με αεροπλάνο»

Ο Paredes δεν μίλησε με καθόλου κολακευτικά σχόλια για τα αεροσκάφη της Boeing, τονίζοντας πως ξεκίνησε να αποφεύγει τα αεροπλάνα της και ότι φοβόταν να πετάξει με αυτά, λόγω των λαθών που κατέγραφε καθημερινά στη δουλειά του.

«Εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι δεν θέλαμε να μπούμε σε κάποιο Boeing. Ήταν θέμα χρόνου να δημιουργεί πρόβλημα στην ασφάλεια και τελικά έγινε», είπε ο πρώην συνεργάτης της εταιρείας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι απολύθηκε το 2022, γιατί αρνήθηκε να συμμετέχει στο κουκούλωμα των προβλημάτων. «Οι διευθυντές έστειλαν email και ζήτησαν οι επιθεωρητές να επισπεύσουμε τους ελέγχους, σε σημείο που, κυριολεκτικά, απλώς θα υπογράφαμε έγγραφα, χωρίς έλεγχο. Αρνήθηκα και με έδιωξαν», είπε ο Paredes.

Τελικά, έκανε αγωγή και δικαιώθηκε, με αποτέλεσμα να προσληφθεί ξανά στην εταιρεία. Εντούτοις, το γεγονός ότι επιδεινώθηκαν τα προβλήματα τον εξώθησαν σε παραίτηση, αφού σε περίπτωση ατυχήματος θα μπορούσε να βρεθεί κατηγορούμενος, ακόμη κι αν είχε πράξει όσα έπρεπε.