Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μεσούντος του πολέμου μεταξύ Παλαιστίνης κι Ισραήλ, όπως συνέβη στον εαρινό πόλεμο Παλαιστινίων κι Ισραηλινών στην Λωρίδα της Γάζας το 2021, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία εκτόνωσης της κρίσης, ανακοινώνοντας την έλευσή του στην περιοχή την Τετάρτη, 18.10.2023 και την διοργάνωση τετραμερούς συνόδου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην πολεμική κλιμάκωση, μιας συνόδου που τελικά θα αναβληθεί την τελευταία στιγμή.

Ο Μπάιντεν γνωρίζει όμως ότι έχει αντιπάλους σε αυτή την πρωτοβουλία του. Οι αντίπαλοι της διπλωματίας είναι αντίπαλοι της ειρήνης και υπάρχουν και στις τάξεις των συμμάχων των ΗΠΑ. Κι αυτά που συμβαίνουν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη λίγο πριν την άφιξη του Μπάιντεν στην Μέση Ανατολή αποτελούν απόπειρα τορπιλισμού της πρωτοβουλίας του Αμερικανού προέδρου για ειρήνευση στην νέα πολεμική κρίση του Παλαιστινιακού. Το Τελ Αβίβ δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο με την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Μπάιντεν.

Η απρόκλητη επίθεση με την εκατόμβη των Παλαιστινίων θυμάτων στο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τάξεις των Παλαιστινίων κι επιχειρεί να ακυρώσει την Σύνοδο του Αμμάν. Ήδη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα καλλιεργείται κατάσταση ανασφάλειας στην Δυτική Όχθη και την Ιορδανία με διαδηλώσεις.

Παρόλαυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει να είναι προσηλωμένος στην ειρήνη. Δεν τον αποθαρρύνουν οι φωνές των ακραίων. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτή την σκοτεινή στιγμή που χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου είναι η καλύτερη ευκαιρία για την διπλωματία και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους επί τη βάσει της Λύσης των Δύο Κρατών.

Προηγουμένως όμως θα πρέπει να επιτύχει ανακωχή, επιλύοντας το ζήτημα της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων από την Χαμάς, την άρση της ισραηλινής πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους στο παρά πέντε, πριν αρχίσουν οι επιδημίες να θερίζουν τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Με την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία του ο Τζο Μπάιντεν δείχνει τα πολιτικά αντανακλαστικά του και χρησιμοποιεί τα περιθώρια ελιγμών του ώστε την ύστατη αυτή στιγμή να μην διακυβευθεί η παγκόσμια ειρήνη που απειλείται από ενδεχόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζα

Το προεδρικό αεροπλάνο έχει φθάσει στην Μέση Ανατολή… … Το ταξίδι για την ειρήνη αρχίζει. Είναι η ώρα της διπλωματίας.