Η προσέγγιση των δύο πλευρών άρχισε αρκετούς μήνες πριν. Ένα από τα πρόσωπα – κλειδί ήταν ο επιχειρηματίας Θοδωρής Ασημακόπουλος, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου από την εποχή της ΕΑΡ και φίλος του Γιώργου Παπανδρέου εδώ και 26 χρόνια. Ο ίδιος ήταν εκ των διοργανωτών του δείπνου που δόθηκε στην «Αίγλη» του Ζαππείου στις 11 Ιανουαρίου, προς τιμήν του ηγέτη της Αριστεράς, με αφορμή την έκδοση των βιβλίων του «Στιγμές ΙΙΙ» και «Εκ βαθέων».

Παρών και ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει «να σπάσουν τα τείχη των αντιπαραθέσεων και να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις για να πάει η χώρα μπροστά». Ο Κύρκος επανέφερε την πρότασή του για συνεργασία των κομμάτων της Δημοκρατικής Αριστεράς με δυνάμεις του κέντρου. Ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι «η μετακίνηση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση στην οποία βρίσκεται, σε ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση, προϋποθέτει τη συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς με δυνάμεις του δημοκρατικού Κέντρου». Στο δείπνο δεν προσκλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αρνείται τη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις που «δημιούργησαν την κρίση».

Τον Ιούνιο υπεγράφη το διαζύγιο Κουβέλη – Τσίπρα και οι συζητήσεις μεταξύ των στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν τόσο που ομολογούν δημοσίως το αυτοδιοικητικό φλερτ των δύο πολιτικών χώρων.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ