Σε φθινοπωρινούς ρυθμούς μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση, εν όψει της ΔΕΘ, αλλά και της ανακοίνωσης των υποψήφιων περιφερειαρχών και του ενδεχόμενου ανασχηματισμού της. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η ανακοίνωση των υποψήφιων περιφερειαρχών θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου, την τρίτη μέρα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου.

Εισήγηση ξένων εμπειρογνωμόνων για τη δομή και τη σύνθεση του πρωθυπουργικού γραφείου έχει στα χέρια του ο Χ. Παμπούκης και αυτό ενδεχομένως να παίξει ρόλο στον επερχόμενο ανασχηματισμό Εισήγηση ξένων εμπειρογνωμόνων για τη δομή και τη σύνθεση του πρωθυπουργικού γραφείου έχει στα χέρια του ο Χ. Παμπούκης και αυτό ενδεχομένως να παίξει ρόλο στον επερχόμενο ανασχηματισμό Στο επόμενο τετραήμερο, μεταξύ 6 και 10 του μηνός, αναμένεται να γίνει και ο περίφημος ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, που θα συναρτηθεί βεβαίως με τον αν και πόσοι υπουργοί θα πάρουν το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη.

Το ερώτημα αυτό δεν έχει επί του παρόντος τουλάχιστον ακριβή απάντηση, παρ’ ότι οι περισσότεροι εκ των υπουργών που φέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι περιφερειάρχες έχουν αρνηθεί.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο λένε ότι η κρατούσα άποψη είναι πως θα αντικατασταθούν απλώς οι μετακινούμενοι και δεν θα πρόκειται για δομικό ανασχηματισμό.

Εισήγηση ξένων

Ωστόσο, το θέμα συναρτάται και από την εισήγηση της ομάδας ξένων εμπειρογνωμόνων, που ήδη έχει στα χέρια του ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, για τη σύνθεση και τη δομή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Και παρ’ ότι πληροφορίες από το Μαξίμου θέλουν να μην υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των προτάσεων αυτών, ούτε έχει αποφασιστεί ποιες θα υλοποιηθούν και ποιες όχι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις συσχετίζουν και με τον ανασχηματισμό.

Αν, επί παραδείγματι, υιοθετηθούν οι προτάσεις περί δημιουργίας «κυβερνητικών κύκλων» που θα έχουν επικεφαλής υπουργούς, δεν μπορεί να αποκλειστεί και ο λεγόμενος «δομικός ανασχηματισμός». Δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά φράση κυβερνητικού παράγοντα στην «Ε» πως με βάση τη μελέτη, «στόχος είναι να υπάρξει μια πιο σύγχρονη λειτουργία στο πρωθυπουργικό γραφείο και σε ένα δεύτερο επίπεδο μια διαφορετική, πιο λειτουργική σύνθεση για το υπουργικό συμβούλιο».

Στις αποφάσεις του πρωθυπουργού θα παίξουν ρόλο, σύμφωνα με συνομιλητές του Γ. Παπανδρέου, τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη λειτουργία της κυβέρνησης, που συνοψίζονται στις διαφωνίες κυρίως ως προς την ασκούμενη οικονομική πολιτική, τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης προγραμματισμένων κινήσεων σε κάποια υπουργεία, αλλά και η έλλειψη συντονισμού σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Η Κατσέλη

Με βάση μάλιστα τις διαφωνίες περί της οικονομικής πολιτικής, σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας έφεραν μετακινούμενη κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό και την υπουργό Οικονομικών Λούκα Κατσέλη. Κάτι που, αν γίνει, θα προκαλέσει ντόμινο αλλαγών.

Η ίδια πάντως, με χθεσινή της συνέντευξη στην «Κ.Ε.», δήλωσε πως «δεν θέλει να αλλάξει υπουργείο, γιατί τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος», και δεν θέλει να είναι υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής «γιατί υπάρχουν άλλα στελέχη που μπορούν να αποδώσουν άριστα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης». Η κυρία Κατσέλη λέει στην ίδια συνέντευξη πως είναι «θύμα διαρροών, δυσφημιστικών σχολίων και συντροφικών μαχαιρωμάτων».

Αλλαγή μπορεί να υπάρξει και στο κόμμα, αν ισχύσουν τα σενάρια που φέρουν το γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Σωκ. Ξυνίδη να καταλαμβάνει θέση υφυπουργού στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σ’ αυτή την περίπτωση θα τον αντικαταστήσει, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν, ένα στέλεχος που έχει κομματική εμπερία, αλλά δεν είναι από τα λεγόμενα «πρωτοκλασάτα».

Πηγή:enet.gr