Σοβαρές εισηγήσεις προκειμένου να ενεργοποιηθεί η option αγοράς και της τέταρτης γαλλικής φρεγάτας τύπου FDI Belh@rra δέχεται η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών, και ειδικότερα το τριήμερο 21 έως 23 Απριλίου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας, βρέθηκε στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας όπου ενημερώθηκε επισταμένως για την πορεία ναυπήγησης των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών που έχει παραγγείλει η χώρα μας, με την πρώτη εξ αυτών να φθάνει στη χώρα μας εντός των επομένων μηνών.

Άξιο μνείας πάντως είναι το γεγονός πως εάν τελικά «κλειδώσει» και η παραγγελία της τέταρτης φρεγάτας, αυτή δεν θα αγοραστεί σε ευνοϊκή τιμή από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως είχε γίνει με τις προηγούμενες. Συν τοις άλλοις εάν τελικά το αποφασίσουμε να την παραγγείλουμε, δεν αναμένεται να την παραλάβουμε πριν από το τέλος του 2028 με αρχές του 2029.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους ενεργοποίησης της option αγοράς μιας επιπλέον φρεγάτας είναι το γεγονός ότι και η γειτονική Τουρκία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Με το ναυπηγικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Άγκυρα εντός των επομένων ετών θα προσθέσει στο στόλο της 8 νέες φρεγάτες κλάσης «Ιστανμπούλ» και κατά πάσα πιθανότητα από 4 έως και 6 πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά, ενώ σχεδιάζει κι ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο.