H πρώτη γενική πρόβα του μεγάλου τελικού της Eurovision είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Μάλμε, έχοντας ξεκινήσει από τις 14:30 ώρα Ελλάδος. Ο Joost Klein συμμετείχε κανονικά στην εναρκτήρια flag parade στη σκηνή της Eurovision κατά τη διάρκεια της πρόβας, ντυμένος με τα ρούχα της performance του, όμως δεν ερμήνευσε ποτέ το τραγούδι του, «Europapa». Χωρίς κανένα σχόλιο από την παραγωγή, απλώς παρέλειψαν τον αριθμό 5 και αντ’ αυτού πήγαν από το Λουξεμβούργο, που ήταν στο 4, στο Ισραήλ που εμφανιζόταν 6ο.

Η EBU μέσω εκπροσώπου της έκανε την ακόλουθη αινιγματική δήλωση: «Αυτή τη στιγμή διερευνούμε ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορά τον ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο σχετικά με αυτό και θα ενημερώσουμε, όταν μας δοθεί η ευκαιρία».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ogaegreece.com, το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται η EBU και διερευνά έγινε μετά τον χθεσινοβραδινό ημιτελικό και όχι μεταξύ παρέλασης και εμφάνισης. Στο ρικάπ (την επανάληψη που παρακολουθούν εξαρχής, για να διορθώσουν τις όποιες ατέλειες) της γενικής πρόβας, πάντως, η πρόβα της Ολλανδίας παρουσιάστηκε κανονικά.

Πριν από λίγη ώρα ο Joost Klein έκανε unfollow στον επίσημο λογαριασμό του Διαγωνισμού της Eurovision στο Instagram. Φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αποχώρησης (οικειοθελώς) ή αποβολής από την EBU.