Αιχμές κατά της EBU άφησε η Bambie Thug, που εκπροσωπεί την Ιρλανδία στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision.

Η Bambie Thug, non-binary, που «ταρακούνησε» τη Malmo Arena στον χθεσινό ημιτελικό, ανέφερε ότι δέχτηκε πιέσεις από τη διοργανώτρια Αρχή του μουσικού διαγωνισμού, ώστε να αλλάξει τα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, που είχε γράψει πάνω στο σώμα της για τη χθεσινή της εμφάνιση.

«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να προβάλω τα μηνύματα “κατάπαυση του πυρός” και “ελευθερία για την Παλαιστίνη” στην εμφάνισή μου, διότι είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ της ειρήνης. Δυστυχώς, αναγκάστηκα να αλλάξω αυτά τα μηνύματα και να γράψω απλώς το «Crown the Witch» στο videowall με εντολή της EBU», είπε χαρακτηριστικά η Bambie Thug, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του α’ ημιτελικού.

Σουηδός καλλιτέχνης ανέβηκε στη σκηνή με παλαιστινιακό μαντήλι – Η αντίδραση της ΕBU

Ο Eric Saade, ο οποίος ήταν καλεσμένος για το opening act του διαγωνισμού, τραγούδησε με παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι ως ένδειξη συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης, που βομβαρδίζεται από ισραηλινά πυρά.

Ο επίσημος λογαριασμός της Eurovision στο Instagram δεν δημοσίευσε την εμφάνιση του Saade σε αντίθεση με τις άλλες εμφανίσεις. Σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή η κίνηση του Saade προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς εκατομμύρια μάτια Ευρωπαίων παρακολούθησαν τον διαγωνισμό, τη στιγμή που απαγορεύεται από τη διοργάνωση να υπάρχει οτιδήποτε παραπέμπει σε πολιτικό περιερχόμενο. Φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο έχει αποκλείσει και σημαίες της Παλαιστίνης.